Arılar çiçek tozlarını arka bacaklarında toplayarak, baldan ayrı olarak petek gözlerine depolarlar. Polenlerin rengi toplandığı çiçeğe göre değişmekle birlikte çoğunlukla sarı ve tonlarında olmak üzere doğada hemen hemen bütün renklerde polen bulabilmek mümkündür. Polenin kalitesi o polenin renk çeşitliliğiyle doğru orantılıdır. Bir polende ne kadar çok renk varsa o polen o kadar çok çiçekten elde edilmiş ve bir o kadarda fazla vitamin, mineral, enzim ve aminoasit içerir. Arıların doğadan topladıkları polenler kovan girişindeki özel tuzaklar vasıtasıyla toplanarak, kontrollü bir şekilde gölgede kurutulur. Güneş ışığı polene zararlıdır. Bu sebeple renkli kavonozlarda ve kutu ambalajıyla satışa sunulmuştur. 
Polenin Kullanımı: 
Yetişkinlerde günde 2 tatlı kaşığı (8-10 g)
Çocuklarda günde 1 tatlı kaşığı (4-5 g)
Bebeklerde günde 1 çay kaşiğı (2-3 g) 
Polenin sabah aç karnına kullanılması önerilmektedir. Özel durumlarda yukarıda belirtilen dozlar 3 kata kadar arttırılabilir. 
**Poleni direk olarak ya da çok sıcak olmamak şartıyla (En fazla 48° C ) suya veya süte karıştırarak tüketebilirsiniz. 
En güzel polen en renkli olandır.Yok, yok yanlış düşünmeyin biz boyamıyoruz polenleri.Doğadan öyle geliyor.Göbeği(çiçek tozları) sarı olan çiçeğin poleni sarı, mor olan çiçeğin poleni mor oluyor.Ne kadar renk olursa o kadar çiçek var demektir.Ne kadar çiçek varsa o kadar zengin demektir. Yani polende kalite = renk. Bakın bizim polenlerimizde ne kadar renk var değil mi ? kırmızısı, sarısı, moru, yeşili, siyahı hepsi var.Tadı da güzel valla biz seviyoruz, avuç avuç ağzımıza atıp çiğneyerek yiyoruz.