Ballı Sorular

Neden Sitenizde Böyle Bir Üslup Kullandınız ? Hiç Yakışıyor Mu Sizin Gibi Bir Firmaya ?

Biz Trabzonlu bir aile şirketiyiz.Asıl mesleğimiz arıcılık, hayatımız dağlarda arıların ve arıcıların içinde geçti. Bir yandan karadenizin hırçın mizacı, bir yandan arıcılığın verdiği doğallık derken kurumsalcılık bizleri sıktı, balımız gibi doğal olmaya karar verdik ve bu siteyi yaptık.Sizce de diğer siteler çok sıkıcı ve samimiyetsiz değil mi ? evet bizce de öyle...


Organik Bal Diyip Duruyorsunuz Nedir Organik Bal ?

Organik Bal Suni gübrenin atılmadığı, zirai ilaçlamanın yapılmadığı, ana arter yolların egzoz gazlarından ve yerleşim birimlerinden uzak alanlarda boyasız, naylon örtüsüz ve antibiyotikli ilaçlar kullanılmayan kovanlarda organik mumlarla tamamen katkısız ve   doğal olarak üretilen, Tarım Bakanlığına bağlı bağımsız kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarınca denetlenen, akredite laboratuarlarda analizleri yapılan baldır.


Bal Zaten Organik Bir Şey Değil Mi ? Balın Organiği Nasıl Oluyor ?

Bu soru bize çok soruluyor.Bal zaten organik değil mi ? Organik deyince aklımıza doğada yetişen şeyler organik diğerleri sentetik gibi bir ayrım geliyor. Olayın aslı böyle değil, organik tarım devlet tarafından kanunlaştırılmış yönetmelikleri yayınlanmış bir tarım uygulamasıdır. Esası yapılan tarımda doğal yöntemlerle üretim ve kimyasal kalıntı bulunmayan ürünler üretilmesidir. 


Peki Arının Nereye Gittiğini Nerden Biliyorsunuz ? Arıya Zincir Mi Takıyorsunuz ?

Hayır tabii ki arıya zincir takamayız.Arıların kovandan uçuş mesafesi maksimum 5km’dir ki bu değer maksimum mesafedir.Pratikte arılar en fazla 2km uzaklıktan kovana nektar getirebilirler.Daha uzun mesafe uçtuklarında aldıkları nektarı uçuş enerjisini karşılayabilmek için tüketirler. Mesafe uzun olunca yakıt bitiyor yani. Dolayısıyla biz kovanlarımızı koyduğumuz noktayı merkez alarak 5km yarıçaplı bir daire çiziyoruz.Bu dairenin içinde hiçbir zirai ilaçlama, suni gübreleme, merkezi yerleşim birimi, fabrika atığı, ana arter yollar olmamalı ve bu alan içerisindeki su kaynakları temiz olmalıdır.İşe böyle bir yer seçerek başlıyor ve kovanlarımızı araziye yerleştiriyoruz


Türkiyede Böyle Bakir Arazi Kaldı Mı ? Nerden Buluyorsunuz Böyle Yerleri ?

Türkiye’nin dört bir yanında bakir, kuş uçmaaaz kervan geçmez araziler var.Bizim arılarımız gidiyor tabii.Erzurum’un, Van’ın, Diyarbakır’ın, Muş’un, Hakkari’nin, Bayburt’un, Gümüşhane’nin, Ağrı’nın el değmemiş topraklarına gidiyoruz.Issız dağlarda bayat ekmek yiyor, akşamları barakalarda kalıyoruz.Hepsi daha iyi bal üretebilmek için.


Peki Balı Ürettiniz Nasıl Organik Sertifikası Alıyorsunuz ?

Tarım bakanlığı’na bağlı kontrol ve sertifikasyon kuruluşu arılığımıza geliyor, bölgeyi ve kovanları denetleyip üretilen ürün miktarını kayıt altına alıyor.Kendi seçtiği kovanlardan numuneler toplayıp bağımsız akredite laboratuarlarda analize gönderiyor.500’e yakın testin tamamından geçen ballar için organik ürün sertifikası düzenliyor.


Organik Ürün Analizlerinden Geçmeyen Balları Ne Yapıyorsunuz ?

500’e yakın testin tamamını geçemeyen ancak saf bal kriteri taşıyan ballarımızı konvansiyonel gruba aktarıyoruz.


Yani Konvansiyonel Ballarınız Sahte Mi ?

Tabiiki hayır, konvansiyonel ballarımızda tamamen saf, şekersiz ve doğal ballardır.Ancak biz bu ballarımızda organik ürünlerde aradığımız kriterleri aramıyoruz.Konvansiyonel balın üretildiği bölgede ana arter yol var mı yada yok mu diye bakmıyoruz.Ya da kovanlarda boya varmı diye.Ama tabii ki şeker var mı diye bakıyoruz. Masamıza koymayacağımız bir ürünün kapımızdan girme şansı da yok.


Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ?

Gerçek balı anlamanız için biraz bizim yanımızda staj yapmanız lazım.   Bizimle dağ tepe dolaşıp arılıkları gezmek, her çiçeğin balından tadıp hafızanıza yazmanız lazım.Gözünüzü kapayıp kavonozun kapağını açıp kokladığınızda balın içerisindeki aminoasit ve flavonoidlerin o kendine has kokusunu alabildiğiniz ve balı dilinizde dolandırıp damağınızda bıraktığı tat beyninizdeki bazı nöronları harekete geçirmeye başladığında gerçek balı anlayabilirsiniz.


Nasıl Yani Balı Dökerek, Yakarak, Kavonozunu Sallayarak Gerçek Olup Olmadığını Anlayamaz mıyım ?

Tabiiki bu yöntemlerin hiçbiriyle bir balın saf ya da sahte olduğunu anlayamazsınız.Balın rengi, akışkanlığı, çakmak tutulduğundaki davranış biçimi ya da yerken boğazınızı yakıp yakmadığı size balın şekerli mi yoksa şekersiz mi olduğu hakkında hiçbir fikir vermez.Zaten o kadar kolay olsaydı hiç o kadar laboratuarlar kurup paralar harcar mıydık ? Ama bizim ağzımız laboratuar ondan şüpheniz olmasın.


Peki Biz Nasıl Anlayacağız Gerçek Balı ?

Eğer yukarda bahsettiğimiz şekilde gurmelik derecesinde bir degüstatör değilseniz tadına bakarak balın gerçek olup olmadığını anlayamazsınız.Diğer yöntemlerle de anlayamayacağınızı zaten söylemiştik.Ne yazık ki laboratuar analizi dışında gerçek balı anlamanızın yolu yok. 


Geçenlerde bir arkadaşım bal getirmişti bende güvenip aldım ama evde şekerlendi bal, yazıklar olsun .

Ne güzel işte arkadaşınız size gerçek bal getirmiş, bizim ballarımızda şekerlenir.Çünkü gerçek bal şekerlenir, ama lütfen şekerlenme demeyelim alınıyoruz öyle diyince onun gerçeği kristalizasyondur. Yani saf ballar özellikle soğuk aylarda, ısı değişimlerinde kristalize olarak donarlar.Bu glikoz şurubunun değil gerçek balın özelliğidir.


Ama Bal Kıtır Kıtır Oldu, Bu Da Mı Gerçek ?

Evet o da gerçek bazı çiçeklerın balları çok hızlı ve büyük kristaller halinde kristalize olurken bazı çiçeklerin balları ise çok daha geç ve ince kristaller halinde kristalize olur.Bir balın erken ya da geç kristalize olması o balın kalitesi hakkında bilgi vermez, elde edildiği yörenin çiçek florası ile alakalıdır.


Bal Taş Gibi Oldu Nasıl Yiyeceğiz Bunu ?

Ne güzel işte, sür ekmeğe ye ohhh mis biz çok seviyoruz kristalize balı. Ha yok ben sevmedim böyle yiyemiyorum diyorsanız ılık bir suyun içerisinde yavaş bir şekilde eritebilirsiniz balı eski haline geri döner.Ancak dikkat edin sakın kaynar suya koymayın yüksek sıcaklığa (55 C derece üzerindeki ısılara) maruz kalan balların HMF (HidroksiMetilFurfural) değeri, yani kanserojen bir madde diyelim yükselirken Diastaz değeri düşer.Diastaz mı ne ? O da balın içerisindeki enzimlerden biri, diğerlerinin de bir nevi göstergesi yani diastaz yoksa diğer enzimlerde yok.


E Biz Hep Kaynar Suda Erittik Balı Yanlış Mı Yaptık ?

Yanlış yaptınız tabii, güzelim balı zehir ettiniz içindeki güzel şifalı maddeleri öldürdünüz, kanserojen maddeleri arttırdınız.Kötü oldu o bal kıh oldu yenmez daha.


Herkes Doğal Bal Sattığını Söylüyor,  Size Nasıl Güveneceğiz ?

Bizim iddiamız çok açık ve net beğenmezseniz ücretinizi geri iade ediyoruz.Hemde kargo parası, havale/eft masrafı vb hiçbir kesinti olmadan.Bize dert anlatmanıza da gerek yok ben beğenmedim demeniz yeterli, öyle uzun uzun formlar, müşteri hizmetlerinde ordan oraya dakikalarca süren ama sonuca bağlanmayan telefon görüşmeleri de yok.Arayıp sadece beğenmedim demeniz ve beğenmediğiniz ürünü bize iade etmeniz yeterli.




Bizler Türkiye’nin en büyük

organik bal

ve arı ürünleri üreticisi fanus’un online alışveriş sitesi organikari.com olarak

organik

çiçek balı

,

organik

çam balı

,

organik

kestane balı

,

organik

arı sütü

,

organik polen

,

organik

su bazlı propolis

ve konvansiyonel ürün çesitleri ile müsterilerimize daima

organik

,

kaliteli

,

doğal

ve hijyenik arı ürünleri sunmayı hedeflemekteyiz. Satışa sunulan ürünlerimiz akredite laboratuarlarda analiz edilerek arının yaşam alanındaki çiçekten peteğe, petekten tesislerimize ve nihayet cam kavanoza ulaşıncaya kadar tüm aşamaları denetim altında tutulmaktadır.Sitemizden sattığımız bütün ürünlere koşulsuz sartsız iade ve ücret iade garantisi vermekteyiz.

Organikari.com

’da satılan tüm ürünleri güvenle tüketebilirsiniz.
Organikari.com
Fanus Gıda ve Organik Ürünler San. Tic. Ltd. Sti.

Organik Arı
Tüm haklari Fanus Gıda Organik Ürünler San. Tic. Ltd. Sti ye aittir.Sitede yer alan görseller organikari.com’a aittir.
İzinsiz ticari amaçlı kullanımı ilgili yasalar ile korumaya alınmıştır ve kesinlikle yasaktır.
2016 Turkuaznet İnternet ve Bilişim Hizmetleri Tarafindan Geliştirilmiştir.